Test z cukrem pudrem

Jest to test przeprowadzany w pasiece, służy on monitoringowi warrozy. Test nie powoduje uśmiercenia wszystkich pobranych do badania pszczół, jednak część z nich może zginąć lub zostać uszkodzona. Do testu pobierana jest niewielka liczba pszczół (300) z plastrów z czerwiem. Na podstawie liczby znalezionych roztoczy Varroa destructor oceniany jest stopień zarażenia pszczół dorosłych. Test jest jedną z metod pozwalającą na zaplanowanie adekwatnego postępowania i zabiegów przeciw warrozie oraz wprowadzeniu leczenia w sytuacji, kiedy jest ono rzeczywiście potrzebne.

Przebieg badania:

1. Wsypujemy kopiastą łyżkę cukru pudru do urządzenia (komercyjnego lub prowizorycznego).
2. Pobieramy około 300 pszczół (100ml) z plastra z czerwiem.
3. Pszczoły dokładnie obtaczamy w cukrze.
4. Pozostawiamy na 3 minuty.
5. Odwracamy urządzenie siatką do dołu i energicznie wytrząsamy cukier, wraz z roztoczami, przez 1 minutę.
6. Liczymy roztocza (w przypadku trudności rozpuszczamy cukier w wodzie).

Obliczenia:

Ilość roztoczy : Ilość pszczół X 100% = stopień zarażenia pszczół dorosłych (%)

Twój adres e-mail: *
Napisz pytanie:
Wyślij